Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΣΑΡΔΕΛΗ: «ΙΘΑΚΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»!




Βιώνοντας πλέον την πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση της Ιθάκης , μετά από 6 ολόκληρους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, αισθάνομαι πλέον χρέος μου ως Πλειοψηφούσα Περιφερειακή Σύμβουλος της Ιθάκης, έχουσα την πρόσφατη λαϊκή εντολή -ασχέτως του κενού του Νόμου— να “κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου” σε μείζονος σημασίας προβλήματα που αφορούν -κυριολεκτικά- τη βιωσιμότητα των κατοίκων, τα δικαιώματά τους ως πολίτες ενός μικρού , αλλά ταυτόχρονα ιστορικού νησιού , αλλά και την υποχρέωση των Αρμοδίων Φορέων να τα υποστηρίξουν.
Ειδικότερα αναφερόμενη στην ολοκληρωτική συγκοινωνιακή υποβάθμιση της Ιθάκης, με δεδομένη πλέον τη διακοπή της Σύνδεσης του Νησιού με το λιμάνι της Πάτρας αλλά και την προσωρινή μεν, απαραίτητη δε -διακοπή και της προϋπάρχουσας επικοινωνίας με την Κυλλήνη, η κατάσταση πλέον που αφορά τη συγκοινωνία του νησιού μας είναι απαράδεκτη, με μοναδική πλέον εξαίρεση την ολοχρονική μας εξυπηρέτηση από και προς τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με την Εταιρεία «IONION P», η οποία έως τώρα μόνο δείγματα συνέπειας και εξυπηρέτησης έχει δώσει στο νησί της Ιθάκης.
Από την άλλη το επαρχιακό οδικό δίκτυο που οδηγεί στο λιμάνι του Πίσω Αετού καταρρέει λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων με επικίνδυνη καθίζηση σε συγκεκριμένο σημείο του οδοστρώματος (το οποίο κατά τη διάρκεια της θητείας μου έχω επισημάνει ως χρήζων μέριμνας μέτρων  πολιτικής προστασίας) στο οποίο έχει γίνει πρόχειρη επιχωμάτωση η οποία φυσικά ούτε προσωρινά δε μπορεί να διασφαλίσει τη διέλευση των οχημάτων- ειδικά των βαρέων , που αναγκαστικά θα πρέπει να διέλθουν -μόνο από εκεί- για να ταξιδέψουν…!
Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιες είναι έως τώρα οι ενέργειες της «δυναμικής» νεοσύστατης Περιφερειακής Αρχής στην προκειμένη περίπτωση που η Ιθάκη πλέον φαντάζει ένα νησί απομονωμένο , εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο από κάθε μορφή Υποδομής αλλά και νησί  «απαγορευμένο» πλέον για τους Επισκέπτες λόγω του «συγκοινωνιακού αποκλεισμού»!
Ποιες είναι οι «δυναμικές παρεμβάσεις» προς το Υπουργείο Ναυτιλίας από τους Αρμόδιους Φορείς;
Η Ιθάκη βιώνει σήμερα τη χειρότερη έως τώρα κατάστασή της… «Ιθάκη Ώρα Μηδέν»!
Κι όμως η Συγκοινωνία της Ιθάκης είναι κεκτημένο δικαίωμα όπως και κάθε νησιού ανά τον κόσμο από Νόμους και Κανόνες που διέπουν Παγκοσμίως τη Νησιωτικότητα, αν και αυτή τη στιγμή το δικαίωμα αυτό για το νησί της Ιθάκης είναι υποτυπώδες και σχεδόν ανύπαρκτο…!
Γιατί;
Πώς οι αρμόδιοι διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα ,την άρση απομόνωσης και προσπελασιμότητας του νησιού , όταν οι νέοι της Ιθάκης- μη έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάζονται ακόμη και να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αποδυναμώνοντας έτσι την πληθυσμιακή σύσταση του νησιού?
Πώς διασφαλίζουν τους πολίτες και τους επισκέπτες της Ιθάκης όταν υποχρεώνονται να διασχίσουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ανασφαλές σημείο του επαρχιακού οδικού δικτύου για να ταξιδέψουν;
Σε ποια συνεννόηση ήρθαν οι Αρμόδιοι Φορείς με το Υπουργείο Ναυτιλίας και την αρμόδια εταιρεία «Kefallonian lines» για την κάλυψη της Ιθάκης μετά την έλλειψη -έστω και προσωρινή, της σύνδεσης του νησιού με την Κυλλήνη;
Η συγκοινωνία της Ιθάκης αντιμετωπίζεται εξίσου ισότιμα όπως και της Κεφαλλονιάς ή αφού καλύπτεται η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη εισπράττει μόνο αδιαφορία;
Επίσης ας μου επιτραπεί να καταθέσω την απορία μου όσον αφορά τους «δραστήριους πολίτες της Ιθάκης», οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια «καυτηρίαζαν» και σχολίαζαν τα πάντα  «καλώς ή κακώς κείμενα», ενώ τώρα απέχουν κυριολεκτικά από τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις για το νησί, «σφυρίζοντας αδιάφορα», παρόλο που αυτή τη στιγμή  είναι και «οι έχοντες την εξουσία»…!
Πού είναι αλήθεια οι καταλήψεις και οι διαμαρτυρίες που μας είχαν συνηθίσει ακόμη και ελλείψει πραγματικού προβλήματος;
Η Ιθάκη και οι πολίτες της αυτή τη στιγμή «υποφέρουν» λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των υπευθύνων παρότι  δικαιούνται σταθερή, ασφαλή και μόνιμη συγκοινωνία αλλά και ανάπτυξη για να μπορέσουν οι κάτοικοί της να μείνουν σ’ αυτήν.
Δεν είναι δυνατόν η Πατρίδα των Πατρίδων, το νησί της Επιστροφής, του Προορισμού και της Ελπίδας να βιώνει αυτή την απαξιωτική κατάσταση!
Εγώ προσωπικά συνεχίζω και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τον τόπο ,μου όπως ακριβώς  έκανα και πριν, σαν στρατιώτης της Ιθάκης και πραγματικά λυπάμαι όταν μετά από τόσους προσωπικούς αγώνες κατάφερα η Ιθάκη να έχει οντότητα και φωνή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αυτή τη στιγμή η φωνή αυτή να είναι άηχη… έως ανύπαρκτη!!!
Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και η Ιθάκη να γίνει ένα «νησί φάντασμα», όπως μεθοδεύεται να γίνει…!
Εγώ  θα είμαι πάντα παρούσα στη  διεκδίκηση  των δικαιωμάτων της Ιθάκης και φυσικά σε  ό,τι πραγματικά αντιστοιχεί στη …δική μας Ιθάκη!!!
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΣΑΡΔΕΛΗ
τ. Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών Π.Ι.Ν.
τ. Έπαρχος Ιθάκης
Πλειοψηφούσα Περιφερειακή Σύμβουλος  Ιθάκης κατά τις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου