Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΠΑΤΗΣΕ ΤΑ 100



Ο Αντρέας ο γιατρός με την κόρη του, επίσης γιατρό αναισθησιολόγο, Γιουάνα Βαρίγγου. Φώτο: Mike Sweet

Η «παλαιά φρουρά» των Ελλήνων μεταναστών στη Μελβούρνη σίγουρα τον γνωρίζει. Κάποιοι, μάλιστα, θα τον έχουν επισκεφθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πρόκειται για τον γιατρό, Αντρέα Βαρίγγο, τον πρώτο ελληνόφωνο γιατρό στην παροικία της Μελβούρνης που έως και πριν από πέντε χρόνια, στο άνθος των… 95 του χρόνων, πιστός στο καθήκον και τον όρκο του Ιπποκράτη, συνέχιζε να βλέπει τους ασθενείς του και να φροντίζει για το ευ ζην τους.

Ο δρ. Αντρέας Βαρίγγος, με καταγωγή από την Ιθάκη, που είχε το ιατρείο του στην κεντρική περιοχή του Fitzroy, κάπου εκεί στο Victoria Parade κοντά στο ναό του Ευαγγελισμού, στο κέντρο της Μελβούρνης, γιόρτασε πριν από λίγες μέρες τα 100ά του γενέθλια. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτός που έφτασε τον έναν αιώνα ζωής. Έναν αιώνα ζωής αριθμεί και η παρουσία της οικογενείας του στην Αυστραλία.

Οι γονείς του έφυγαν από την Ελλάδα το 1914 προκειμένου να επισκεφθούν τον μεγαλύτερο αδερφό του Αντρέα στη Νότια Αφρική. Το ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου τους βρήκε στο δρόμο. Δεν επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά να μεταναστεύσουν από εκεί στην Αυστραλία. Εγκυμονούσα ήταν η μητέρα του Αντρέα όταν έφτασαν στην Αυστραλία. Και ήταν λίγους μήνες μετά που ο Αντρέας ήρθε στον κόσμο. Το 1915, στις 15 του Μάρτη, η οικογένεια Βαρίγγου, 67 μέλη το σύνολο σήμερα, θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του Αντρέα, αλλά και τα εκατό χρόνια παρουσίας της στην Αυστραλία. Και, όπως διαπιστώνετε από τη φωτογραφία μας, ο Αντρέας ο γιατρός, συνεχίζει ακμαιότατος να χαίρεται τη ζωή του με παιδιά και εγγόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου