Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ» ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ




Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνεργάτες, ήρθε λοιπόν η μέρα της επίσημης εκκίνησης του Συνδυασμού μας «Μαζί για την Ιθάκη». Και ήρθε ταυτόχρονα η ώρα και η ευκαιρία να ειπωθούν και κάποιες αλήθειες.
Αναδρομή στο παρελθόν δεν θα κάνω, οφείλω όμως αρχικά να υπενθυμίσω ότι εμείς όλοι εδώ παλέψαμε, δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα, δεν παρατήσαμε τον κόσμο της Ιθάκης που μας εμπιστεύτηκε, δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή να παραιτηθούμε από εκεί που μας αναθέσατε να υπηρετήσουμε το νησί μας. 
Κάποιοι δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν, ας δώσουν επιτέλους έστω και σήμερα μια πειστική εξήγηση γιατί το έκαναν. Ποιος τους ανάγκασε; Με ποιο τρόπο; Για ποιο λόγο;
Εμείς τουλάχιστον μείναμε και αγωνιστήκαμε. Προερχόμενοι όλοι σχεδόν από άλλες παρατάξεις όπως η Γωγώ, η Ζωή, ο Χρήστος και εγώ βρήκαμε όμως έναν κοινό παρανομαστή συνεργασίας, τον κοινό παρονομαστή όλων μας, που είναι το νησί μας. Αγωνιστήκαμε με προτάσεις, παρουσιάσαμε στο Δ.Σ. τις θέσεις μας, δώσαμε τον αγώνα μας για τις συγκοινωνίες, για το αφορολόγητο, για την άσκοπη σπατάλη του Δήμου, για τις υπηρεσίες που εκδιώχθηκαν, για τις αδικίες που έγιναν. Διεκδικήσαμε το δίκιο των Δημοτών του νησιού μας που βάλλονται ήδη από την γενικότερη κατάσταση της χώρας, απαιτήσαμε  τουλάχιστον να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο Δήμο οι επαγγελματίες του νησιού μας.


Δεσμευόμαστε σήμερα οι συνεργάτες μου και εγώ, ότι θα καταβάλουμε όλες τα νόμιμες και δεδουλευμένες υποχρεώσεις του Δήμου προς τους επαγγελματίες και εργολάβους του νησιού μας. Για αυτό και ύστερα από πρότασή μας έχουμε καλέσει τη Δημοτική Αρχή, μάταια βέβαια, με πολλές και ομόφωνες αποφάσεις να καλέσουν τους εργολάβους και τους επαγγελματίες να ενημερώσουν το Δ.Σ. και το Δήμο για τις αφανείς υποχρεώσεις πριν το τέλος της θητείας αυτής.
Κάποιοι λένε «μα μωρέ δεν τον άφησαν τον Δήμαρχο να κάνει το έργο του». Αυτό είναι επιστημονική φαντασία, ακόμη και αυτοί που το επικαλούνται γνωρίζουν πόσο μεγάλο είναι το ψέμα.
Ζητάμε λοιπόν σε όλες τις συναντήσεις που θα έχουμε μέχρι το τέλος των εκλογών να θέσετε τα ερωτήματά σας για να δείτε ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το μόνο που έχω σήμερα να δηλώσω είναι ότι υπήρξε άψογη συνεργασία με τους περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους, είτε αυτοί ήταν στην Αντιπολίτευση, είτε στη Συμπολίτευση και ομολογώ ότι οι τελευταίοι σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν σε δυσκολότερη θέση από εμάς.
Αυτή ήταν μια μικρή αλλά αναγκαία αναφορά στα περασμένα.
Ερχόμαστε στα σημερινά λοιπόν γιατί αυτό θεωρώ ότι οφείλουμε να κάνουμε, αυτό νομίζω θέλετε όλοι σας, αυτό ζητάει ο λαός της Ιθάκης. Κι όταν λέω για σημερινά και τι θα κάνουμε για το μέλλον του νησιού μας, ίσως το μυαλό κάποιων να τους οδηγεί σε μια λογική εξαγγελιών μεγάλων έργων, ανάλογη με αυτή που έκανε η σημερινή πλειοψηφία στις εκλογές του 2009.  Δεν είναι έτσι, όλοι εμείς γνωρίζουμε και αυτό σας καταθέτουμε σήμερα, ότι ένας Δήμος, (εργαζόμενοι, Δήμαρχος και Δ.Σ.), για να πετύχουν στο έργο τους οφείλουν πρώτα-πρώτα να ασχοληθούν με την καθημερινότητα, με τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των Δημοτών. Μέσα σε αυτή την κρίση που βιώνουμε οφείλουμε όλοι να ανακουφίσουμε τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, να ασχοληθούμε με τα τεράστια προβλήματα των νέων μας που μαστίζονται από την ανεργία και αναγκάζονται να φεύγουν πια,  όχι μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, αλλά ακόμη και να ξενιτεύονται για μια δουλειά, για ένα καλύτερο μέλλον.
Μα και για τον πληθυσμό του νησιού μας της μέσης αλλά και της τρίτης ηλικίας οφείλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και Υγείας - Πρόνοιας που ξεχαρβαλώθηκαν τα τελευταία χρόνια χωρίς καμιά αντίδραση από την ηγεσία του Δήμου.
Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες και μετά έρχεται ο αναγκαίος αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα τονώσει ξανά την ισχνή τα τελευταία χρόνια, και με ευθύνη του Δήμου μας, τοπική οικονομία, την ντόπια ιδιωτική αλλά και δημόσια οικοδομή και ανάπτυξη που έχει βουλιάξει και μαζί έχει συμπαρασύρει όλη την αγορά του νησιού μας σε απίστευτη ύφεση. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας αναλάβαμε τη δέσμευση για σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των Τοπικών Διαμερισμάτων του νησιού μας, ώστε μέσω αυτών να κινηθούν σημαντικά κονδύλια στην ντόπια αγορά, σε συμπατριώτες μας που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νησί και το Δήμο και τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας.
Ταυτόχρονα είμαστε ο μόνος συνδυασμός που παρουσιάσαμε έγκαιρα ένα ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, με προτάσεις για χρηματοδοτήσεις, με δεσμεύσεις για πλήρη αξιοποίηση των κτιρίων που διαθέτει ο Δήμος ώστε την επόμενη 5ετία να μην χρειάζεται να ξοδεύει ούτε 1 ευρώ το μήνα για ενοίκια, ώστε εξοικονομώντας αρκετά θα έλεγα χρήματα, να κατευθύνονται σε χρήσιμες υποδομές για το νησί ή βελτίωση των όρων στην παροχή υπηρεσιών προς τους Δημότες μας.
Μέσω του προγράμματος δίνονται σαφείς δεσμεύσεις και απαντήσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που για χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας.
Ενδεικτικά θα αναφερθώ:
-          στην άμεση κατάργηση του σκουπιδότοπου της Αγίας Παρασκευής που μας γύρισε 30 χρόνια πίσω, με την εφαρμογή Μελέτης για την δημιουργία Συστήματος Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Χορδάκι. Η μόνη ενδεικνυόμενη θέση για αυτό από κάθε άποψη. Μιλάμε μόνο για μεταφόρτωση και μεταφορά, ούτε ανεξέλεγκτη καύση, ούτε ταφή.
-          Προμήθεια Μονάδων Αφαλάτωσης 1000 κυβικών για το Βαθύ και 400 κυβικών για το Σταυρό.
-          Άμεση ενεργοποίηση του Κληροδοτήματος Συρμή για έναν χώρο ανοιχτής προστασίας των ηλικιωμένων μας, σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου.
-          Την οριστική λύση στα Λιμάνια Πίσω Αετού και Φρικών.
-          Βελτίωση του Επαρχιακού και Δημοτικού Δικτύου.
-          Την οριστική λύση στο Σχέδιο Πόλεως του Βαθέως που ταλαιπωρεί πολλούς συμπατριώτες μας.
-          Την τελική Νόμιμη και Μόνιμη λύση για τη διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και των χώρων σκίασης τους, που έχουν ταλαιπωρήσει και ξοδέψει αφάνταστα τους επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια στο Κιόνι, στις Φρίκες, στο Βαθύ.
-          Επίσης ένα από τα βασικότερα, τη δυνατότητα επισκεψιμότητας στον Αρχαιολογικό χώρο του Αγίου-Αθανασίου και την ανάδειξη του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας με την άμεση διαπλάτυνση-ασφαλτόστρωση του δρόμου και τη δημιουργία χώρου πάρκινγκ.
-          Εννοείται η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης.
-          Και βέβαια η άμεση αποκατάσταση του πραγματικού Δημαρχείου μας και η επιστροφή των υπηρεσιών του Δήμου.
Τρεισήμισι χρόνια, ένας Δήμος ήταν περίπου στον αυτόματο πιλότο, μεγάλο έλλειμμα εκπροσώπησης σε όποιο θέμα και αν προέκυψε, είτε αυτό είχε να κάνει με τις συγκοινωνίες, είτε με υπηρεσίες που ξηλώθηκαν, είτε με το αφορολόγητο που χάθηκε χωρίς να ανοίξει μύτη. Κανένας δεν βρέθηκε να χτυπήσει το χέρι του σε ένα τραπέζι και να απαιτήσει μια άλλη κατεύθυνση για τούτο τον απομονωμένο αλλά ιστορικό και πανέμορφο τόπο.  
Όλες αυτές τις μέρες του εκλογικού αγώνα θα ζητήσουμε από όλους τους συμπατριώτες μας να σκεφτούν πραγματικά ποιος και με ποιους  μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος της επόμενης δύσκολης 5ετίας;
Ποιος μπορεί πραγματικά να αγωνιστεί για να ολοκληρωθεί επιτέλους το Λιμάνι του Πίσω-Αετού που εμείς αφήσαμε δημοπρατημένο με 7.000.000 ευρώ και σήμερα καρκινοβατεί, ενώ κάποιο θεσμικοί εκπρόσωποι των νησιών μας παίζουν κρυφτούλι ανεβάζοντας και κατεβάζοντας τον πλωτό γερανό κάνοντας το ταξίδι Κέρκυρα-Ιθάκη σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Αλλά φίλες και φίλοι αγώνας και διεκδίκηση δεν γίνεται ούτε από μακριά, ούτε με επιστολές φιλοφρονήσεων. Γίνεται επιτέλους μόνο με ένα πραγματικά δυνατό και δυναμικό Δ.Σ., με μια δυνατή Δημοτική Αρχή που θα αγωνιστεί και θα εκπροσωπήσει θεσμικά και ως οφείλει το νησί μας, όπου αποφασίζεται το μέλλον μας.
Υπήρχε ένα ευφυολόγημα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από τη νυν Δημοτική Αρχή για εμάς τους υποτίθεται “παλιούς”, μα και τι έκαναν τόσα χρόνια; Σήμερα δεν είναι η ώρα, αλλά στις διαλογικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν αναγκαζόμαστε να υπενθυμίσουμε πράγματα τα οποία κάποιοι ή τα ξεχνούν ή ηθελημένα τα αποσιωπούν. Μέχρι τότε όμως ας μας απαντήσουν τι έκαναν αυτοί και ποια η προσφορά τους στο νησί τα 3,5 αυτά χρόνια τα οποία είναι και πρόσφατα, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεχαστούν.
Το νησί μας και ο λαός μας απαιτεί συνεργασίες, αγώνα, κοινή προσπάθεια για να χτίσουμε το μέλλον… αυτό κάνουμε πράξη με αυτή τη συνεργασία πολλών δυνάμεων, βάζουμε τέλος σε εγωισμούς, θεμιτές φιλοδοξίες, προσωπικές στρατηγικές, και ερχόμαστε εδώ μπροστά σας να ζητήσουμε μια ευκαιρία, για να σας δείξουμε ότι μπορούμε. Μπορούμε όλοι μαζί καλύτερα, μαζί με όλους εσάς, ασφαλέστερα και περισσότερα, να κάνουμε για τον τόπο μας.  Μπορούμε να μην χάσουμε άλλες ευκαιρίες, μπορούμε να αγωνιστούμε όπως πάντοτε κάνουμε, μπορούμε να είμαστε παρόντες στα δύσκολα, να μην φύγουμε στην πρώτη ευκαιρία ή στην πρώτη στραβή. Μπορούμε να βαδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. Το ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την ευθύνη, την εμπειρία, την ανανέωση, την αγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση θέλω να δηλώσω ότι:
Ζητάμε και προτείνουμε τουλάχιστον ένα Debate ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους με 2 συμβούλους ή και μόνοι μας, μετά την οριστικοποίηση και κατάθεση των ψηφοδελτίων. Με όποιους όρους θέσουν οι φίλοι των άλλων συνδυασμών, μαζί με τους δικούς μας. Με έναν ή περισσότερους συντονιστές κοινής αποδοχής που είμαι σίγουρος ότι θα εξασφαλίσουν μια ομαλή διαδικασία και έναν γόνιμο διάλογο στον οποίο θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας, τα προγράμματά μας, τις προτάσεις μας για να μας κρίνουν οι πολίτες και να αποφασίσουν. Θα μπορούσα να προτείνω για παράδειγμα τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας να αναλάβουν οι δύο πρόεδροι των συλλόγων των Ιθακησίων της Αθήνας και της Πάτρας, η κα Μαρούλη και ο κος Καραντζής. Και το ξεκαθαρίζω για να μην παρεξηγηθώ. Καμιά συνεννόηση δεν υπάρχει, δεν γνωρίζει κανένας από αυτούς για αυτή την πρόταση.
Διάλογο μπορούμε να κάνουμε νομίζω, γιατί αν δεν μπορούμε, που πάμε; Μπορούν κάποιοι να βγάλουν ένα μήνα με μονόλογους, που τους υπαγόρευσαν κάποιοι άλλοι, για να κρυφτούν στο τέλος πίσω από το δάχτυλό τους, προστατευμένοι για να μην εκτεθούν από την απουσία θέσεων, προτάσεων, προγράμματος. Για να μην δώσουν απαντήσεις τελικά. 
Αναμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου