Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Στο λιμάνι της Ζακύνθου βρέθηκε το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το"TURANOR Planet Solar" κατέχει 3 ρεκόρ Guinnes. Είναι το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος που έχει φτιαχτεί ποτέ, με μήκος 32μ και πλάτος 15μ, ενώ τα πτερύγια με τα φωτοβολταϊκά πάνελ καταλαμβάνουν έκταση 500τ.μ. Είναι το μοναδικό σκάφος ηλιακής ενέργειας, που έχει επιχειρήσει να κάνει τον περίπλου της γης και έχει κάνει γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο σκάφος ιδίου τύπου τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού. Το ταξίδι αυτού του πρωτότυπου σκάφους ξεκίνησε στις τον Μάρτιο του 2011, όπου ναυπηγήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας. Έξι μήνες μετά το "TURANOR Planet Solar" ξεκίνησε από το Μονακό για τον πρώτο περίπλου της γης από ηλιακό σκάφος. 
Έπειτα από 10 μέρες πέρασε στον πορθμό του Γιβραλτάρ με πορεία προς τα Κανάρια νησιά. Στη συνέχεια ξεκίνησε ο διάπλους του Ατλαντικού, φτάνοντας στις Ολλανδικές Αντίλλες. Από εκεί, και μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών το πρωτότυπο αυτό σκάφος έφτασε στο Μαϊάμι. Τον Ιανουάριο του 2011 εισήλθε στο κανάλι του Παναμά, μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο λιμάνι του Καν Καν στο Μεξικό. Το σκάφος απέπλευσε για τα νησιά Γκαλαπάγκος και από εκεί ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι του κροσσαρίσματος του Ειρηνικού Ωκεανού. Μετά από μια σύντομη στάση στα νησιά Μπόρα Μπόρα έφτασε στο Brisbane της Αυστραλίας, όπου έμειναν για μερικές μέρες, για να αποπλεύσουν με επόμενους σταθμούς τις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, στην Ντόχα του Κατάρ.
Από εκεί κατευθύνθηκε προς Άμπου-Ντάμπι, Τζιμπουτί. Μετά από περίπου 530 μέρες ταξιδιού το TURANOR Planet Solar έπλεε μέσα στο κανάλι του Σουέζ, από το οποίο κατευθύνθηκε προς τη Ζάκυνθο. 
Το συγκεκριμένο πλοίο έχει ήδη πλεύσει 31189 μίλια, μέσα σε 559 ημέρες, με πλήρωμα 6 ατόμων και κόστος κατασκευής και ταξιδιού πάνω από 12 εκ. Μετά από τη Ζάκυνθο θα καταπλέυσει για το Μονακό όπου και θα ολοκληρώσει αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου