Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ….



Ελλάδα - Διακοπές 
στα Ελληνικά νησιά...ΙΘΑΚΗ
«Ιθάκη, ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου και με μεγάλη ιστορική σημασία, παράδοση και πλήθος αξιόλογων μνημείων. Το νησί του Οδυσσέα, σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα, χάρη στην μακραίωνη ιστορία και τη φήμη του προσελκύει- εκατοντάδες επισκέπτες που αναζητούν έναν ήρεμο κι όμορφο τόπο για τις διακοπές τους. Η Ιθάκη παρουσιάζει εύκρατο μεσογειακό κλίμα καθώς το καλοκαίρι οι μέρες είναι ζεστές και οι νύχτες απολαυστικά δροσερές και ο χειμώνας ήπιος με το χιόνι επισκέπτεται σπάνια το ορεινό αυτό νησί με τις χαρακτηριστικές εναλλαγές τοπίων. Η πυκνή του βλάστηση, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα αρχαιολογικά μνημεία ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος και καλούν τον επισκέπτη να τις απολαύσει.
Αξίζει μια περιήγηση σε κάποια απ' τα πιο αξιόλογα μέρη του νησιού. Αναφέρονται ενδεικτικά:
Η Σπηλιά του Λοΐζου ένα από τα κέντρα λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού πάνω από τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης.
Η Προτομή του Οδυσσέα με την περίφημη αναγραφή «Ευχήν Οδυσσεί» χαραγμένη.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, το στολίδι του χωριού της Ανωγής, εκκλησία χτισμένη από τον 12ο αιώνα με θαυμάσιες τοιχογραφίες και βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό.
Στην ίδια περιοχή υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται «Μενίρ» φιλοτεχνημένοι από τον σπουδαίο Αράκλη. Χαρακτηριστικότερος ο τεράστιος μονόλιθος που βρίσκεται λίγο πιο κάτω των σπιτιών του χωριού ύψους 9μ.
Το Κιόνι που είναι ένα παραδοσιακό επτανησιακό χωριό με γραφικό λιμανάκι όπου αράζουν δεκάδες κότερα το καλοκαίρι, άλλοτε καταφύγιο και ορμητήριο των πειρατών. Την είσοδο του κόλπου στολίζουν τρεις μύλοι.
Στο Κιόνι στη δεξιά πλευρά του λιμανιού επίσης σώζεται τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο εθνικός ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Η Ιθάκη, πρωτεύουσα του νησιού αποτελεί άλλο ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο καθώς διατηρεί τον παλαιό Επτανησιακό ρυθμό δόμησης και έχει χαρακτηριστεί «Παραδοσιακός Οικισμός» από το 1982, με τον εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό κόλπο, που κλείνει στην αγκαλιά του το μικρό νησάκι Λαζαρέτο.
Στο Σπήλαιο των Νυμφών «Μαρμαροσπηλιά» θα θαυμάσετε τις δύο εισόδους, μία για τους Θεούς και μία για τους θνητούς κατά τη μυθολογία και τους υπέροχους σταλακτίτες όπου, κατά τον Όμηρο έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.
Από το Περαχώρι μονοπάτι οδηγεί στην ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου βρίσκονται εκκλησίες με υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες ενώ στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη, που οι ντόπιοι ονομάζουν «παλάτι του Οδυσσέα».
Η Ιερά Μονή των Καθαρών είναι προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθάκιους, κτισμένη σε μια όμορφη γωνία στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696 όμως η ιστορία της εικόνας της Παναγίας είναι παλαιότερη όπως αναφέρει ο Πατέρας Θεοδόσιος. Το όνομα «Καθαρά» προέρχεται από τη λέξη «κάθαρα», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαριστεί κάποιος τόπος. Επειδή την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδείων της Υπεραγίας Θεοτόκου χτίστηκε το 1800. Εκεί θα εντυπωσιαστείτε από το θαυμάσιο ολόγλυφο, ξύλινο τέμπλο, μεταβυζαντινής τέχνης του 1793 και το επιβλητικό παλαιό κωδωνοστάσιο του 1820.
Όμως πέρα από τις διαδρομές στο εσωτερικό του νησιού, η πραγματική ανακάλυψη της Ιθάκης είναι οι κορυφαίες Ιώνιες παραλίες της. Οι παραλίες της Ιθάκης αποτελούνται από λεία άσπρα βότσαλα, κυρίως άσπρα και μοιάζουν με καθαρές λιμνούλες στις οποίες τα δέντρα φθάνουν μέχρι τη θάλασσα δημιουργώντας ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς.
Η παραλία Δεξά είναι μια μικρή παραλία με καταγάλανα νερά η οποία χαρακτηρίζεται από «Γαλάζια σημαία». Εδώ υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης σε υπηρεσία, καντίνα, τηλέφωνο, έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για την ακτή, τη χλωρίδα και την πανίδα κλπ. Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, στην αριστερή πλευρά βρίσκεται και η όμορφη αμμουδερή παραλία της Λούτσας κάτω από τα Ενετικά κανόνια ενώ ο Σκίνος στο βάθος του ομώνυμου κόλπου είναι μια πραγματική πρόκληση για τον επισκέπτη που θα περάσει την ημέρα του απολαμβάνοντας πεντακάθαρα νερά.
Το Γιδάκι, βόρεια της παραλίας Φιλιατρό έχει ταξιδέψει φωτογραφικά σ' όλο τον κόσμο και φιγουράρει σαν μια από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Εδώ ο επισκέπτης απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα αγναντεύοντας τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας και τα αντικρινά ακατοίκητα νησάκια. Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και η όμορφη παραλία του Φιλιατρού που συγκεντρώνει ντόπιους και ξένους επισκέπτες προσφέροντάς τους θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά, ηρεμία και απόλαυση.
Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η πανέμορφη πεντακάθαρη ακρογιαλιά και αμμουδιά του ’σπρου Γιαλού όπου συνδυάζεται το πράσινο χρώμα του όρους Νήριτον με το γαλάζιο του πελάγους. Στον κόλπο του Σταυρού είναι η παραλία της Πόλης με το υπήνεμο λιμανάκι και αγκυροβόλιο για τις πολλές ψαρόβαρκες της ευρύτερης περιοχής. Στο βυθό της βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης και στη βόρεια πλευρά του λιμανιού η Ομηρική Σπηλιά του Λοΐζου. Εδώ μπορεί να απολαύσει κανείς τον ίσκιο και τη δροσιά που χαρίζουν πανύψηλες Λεύκες ενώ διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με τροπική βλάστηση φτάνει κανείς στην θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών, έναν πανέμορφο τόπο με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές που κρύβουν δύο ακόμη ερημικές παραλίες γι' αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Οι παραλίες αυτές με θαυμάσια βότσαλα και άμμο είναι ότι καλύτερο μπορεί να αναζητήσει κάποιος στις διακοπές του καθώς τα υπέροχα γαλάζια νερά και οι πανύψηλοι γκρεμοί που προσφέρουν τον ίσκιο τους την καθιστούν σαν μία απ' τυς πιο πολυσύχναστες παραλίες ιδιαίτερα κατά τον Αύγουστο ενώ η γραφική Ρομποτή είναι άλλο ένα χαλαρωτικό παραθαλάσσιο σημείο στο οποίο μεγάλοι ευκάλυπτοι κοντά στη θάλασσα θα σας  προσφέρουν τον ίσκιο τους και τη δροσιά τους».
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ… ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου