Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ACTIONAID: ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

Στις 12 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό των 7 ρίχτερ στην Αϊτή. Όμως, οι πληγές της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, δεν έχουν σβήσει ακόμα, καθώς μισό εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε προσωρινά καταλύματα. Η ActionAid ανταποκρίθηκε αμέσως και συνεχίζει να είναι εκεί για τους φτωχούς άστεγους κατοίκους της Αϊτής, αλλά η κυβέρνηση της χώρας και οι πλούσιες χώρες που υποσχέθηκαν βοήθεια έχουν ακόμα πολλή δουλειά να κάνουν.
Δύο χρόνια μετά τον πιο καταστροφικό σεισμό που γνώρισε η Αϊτή εδώ και 200 χρόνια, μισό εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν ακόμα επαρκή στέγη. Ο σεισμός άφησε πίσω του 220.000 νεκρούς και 300.000 τραυματίες και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του Πορτ-ο-Πρενς κάνοντας 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους. Από τότε η Αϊτή αντιμετώπισε επιδημία χολέρας και ταραχές κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και η κυβέρνηση και οι δωρήτριες χώρες εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πιο φτωχών και ευάλωτων πολιτών της χώρας. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ιδιοκτησία γης, ώστε να μπορέσουν οι φτωχότεροι να αποκτήσουν ξανά σπίτι και ένα εισόδημα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τρόπους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών. Παρόλο που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν διατεθεί 3 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε προσωρινά καταλύματα μέσα σε σκουπίδια, χωρίς δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να καταφεύγουν μέσω δικτύων trafficking στη Βραζιλία με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Η ActionAid βρίσκονταν ήδη στη χώρα από το 1997 και έτσι όταν χτύπησε ο σεισμός η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση. Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα κι έτσι μέσα σε μόλις 2 μήνες οι δωρεές των Ελλήνων Αναδόχων της ActionAid ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ActionAid Αϊτής έχει βοηθήσει 200.000 ανθρώπους στην περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς. Μοιράσαμε είδη πρώτης ανάγκης και αντίσκηνα και σχολικά είδη σε παιδιά. Δημιουργήσαμε προγράμματα εργασίας ώστε οι σεισμόπληκτες οικογένειες να αποκτήσουν ξανά εισόδημα και να βοηθήσουν την ίδια τους την κοινότητα. Μέσω προγραμμάτων κατάρτισης εκπαιδεύσαμε νέους για να γίνουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και μάγειρες. Επιπλέον, ανταποκριθήκαμε άμεσα όταν ξέσπασε η επιδημία χολέρας με δράσεις ενημέρωσης για την προστασία των κατοίκων και διανομή ειδών υγιεινής σε 70.000 ανθρώπους.
«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους μας στηρίζουν οικονομικά» δήλωσε ο Jean-Claude Fignolé, διευθυντής της ActionAid Αϊτής.
Όμως, χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι σεισμοπαθείς δεν θα παραμείνουν στην ίδια κατάσταση για έναν ακόμα χρόνο. Η ActionAid αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τις σκηνές των κατοίκων στις περιοχές όπου δρα με καινούργιες γιατί χρειάστηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις αρχές για να εξασφαλιστεί τελικά γη, όπου έχουμε ξεκινήσει να χτίζουμε μεταβατικά καταλύματα.
Η εκστρατεία “Jen nan Jen” (πρόσωπο με πρόσωπο) που υποστηρίζεται από την ActionAid έχει ήδη κινητοποιήσει 800.000 Αϊτινούς που απαιτούν από την κυβέρνησή τους να αλλάξει πολιτική και να κάνει προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες σε στέγη και εργασία. Στις 12 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 10.000 από αυτούς έφτασαν μέχρι το κοινοβούλιο και παρέδωσαν τα αιτήματά τους.
“Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Αϊτής αποδεικνύει ότι δεν γίνεται να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να υπάρξει πρόοδος όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι αποκλείονται από τις αποφάσεις. Οι ίδιοι οι σεισμοπαθείς πρέπει να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο ώστε ο σχεδιασμός της ανοικοδόμησης να καλύπτει πραγματικές ανάγκες και η εφαρμογή του να γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε ο Jean-Claude Fignolé.
--
ΛΕΖΑΝΤΕΣ
«Αν υπάρχει γη για εργοστάσια, υπάρχει και για σπίτια» γράφει το πλακάτ που κρατούν άνθρωποι που συμμετείχαν στην πορεία.
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Πορτ – ο – Πρενς, εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα.
Φωτογραφίες: Charles Eckert/ActionAid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου