Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΑΛ & ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων  κ. Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε ο τέως Δήμαρχος Σπύρος Αρσένης σχετικά με την κατάργηση του ΕΠΑΛ (Ναυτικό) Ιθάκης και για την μετατροπή του κτιρίου της Μαθητικής Εστίας σε Οίκο ευγηρίας.«Αξιότιμη κυρία Υπουργός. Με το θάρρος της προσωπικής μας γνωριμίας σας καλώ να επανεξετάσετε δύο ζητήματα που έχουν σχέση με την Ιθάκη. α) περι καταργησης του ΕΠΑΛ και β) περι του κτιρίου της Μαθητικής Εστίας Ιθάκης.
Α/ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ
Η ενδεχόμενη κατάργηση του ΕΠΑΛ Ιθάκης θα σημάνει μια επιπλέον υποβάθμιση της Ναυτικής εκπαίδευσης στο κατά παράδοση ναυτικό νησί μας.
Οι 37 εγγεγραμμένοι μαθητές εφέτος στο ΕΠΑΛ Ιθάκης, θα πρέπει να φύγουν με τις οικογένειές τους για άλλα σχολεία, σε μια δύσκολη για όλους οικονομική περίοδο.
Το Ναυτικό Λύκειο Ιθάκης κατασκευάστηκε ύστερα από δωρεά του Ελβετικού λαού, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Φιλέλληνα Ολιβιέ Ρεβερντέν και έχει αδελφοποιηθεί με το κολλέγιο «Kalvin» της Γενεύης από το 1979.
Η κατάργηση του σχολείου πρώτον θα έχει δυσμενή αντίκτυπο σε όλους τους φίλους της Ιθάκης στην Ευρώπη, οι οποίοι συνεχώς βοηθούν στην απρόσκοπτη λειτουργία του και δεύτερον, δε δικαιολογείται για οποιοδήποτε οικονομικό κόστος διότι έχει χαμηλές δαπάνες λειτουργίας.  Επίσης παρέχει από το πρώτο έτος λειτουργίας του ειδικότητες Πλοιάρχων.
Η ναυτική Ιθάκη από τον Οδυσσέα έως σήμερα, με τους εκατοντάδες ποιοτικούς πλοιάρχους που πέρασαν από τα θρανία του Ναυτικού Λυκείου – ΕΠΑΛ, δε μπορεί να έχει αυτό το τέλος.  Αν καταργηθεί το ΕΠΑΛ θα κλείσει κυριολεκτικά ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας της Ιθάκης.
Β/ ΠΕΡΙ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Το Εθνικό  Ίδρυμα Νεότητας, που το Υπουργείο σας εποπτεύει, πριν δύο χρόνια είχε συμφωνήσει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας & Ιθάκης, με Νομάρχη τον κ. Διονύση Γεωργάτο, για την παραχώρηση της χρήσης του «εγκαταλελειμμένου» κτιρίου της Μαθητικής Εστίας Ιθάκης για τριάντα χρόνια, για να στεγαστεί εκεί το «Οδυσσειακό Κέντρο», ένα όνειρο πολλών γενεών Ιθακησίων και ένα έργο πρωτίστως αναπτυξιακό που συνδέεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη της Ιθάκης. 
Είχαν αποφασίσει το Δ.Σ.  του Ε.Ι.Ν.  και το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομοφώνως.  Έμεναν μόνο οι υπογραφές λόγω παραίτησης του Προέδρου του Ε.Ι.Ν. (απόφαση ΕΙΝ: 20236/1047/18.09.09)
Κι ενώ η νέα Διεύθυνση του ΕΙΝ είχε τη νομική και ηθική υποχρέωση να προχωρήσει στην υπογραφή για ένα έργο σημαντικό, όχι μόνο για την Ιθάκη αλλά για όλα τα Ιόνια Νησιά, ξαφνικά με την υπ’αρίθμ. 20803/1082/21.06.11 απόφασή του ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. χωρίς να εξηγεί τους λόγους της ακύρωσης.  Σε αυτή την απόφαση το παραχωρεί με τους ίδιους όρους στο Δήμο Ιθάκης για τη δημιουργία εκεί «Οίκου Ευγηρίας» απαξιώνοντας τελείως την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που είναι η συνέχεια της Ν.Α., χωρίς ούτε μία εξήγηση.  Αποφασίζουμε και διατάζουμε!
Είναι δυνατόν να ακυρώνεται η προηγούμενη απόφαση χωρίς να αναγράφονται οι λόγοι της ακύρωσης;  Έτσι σέβονται οι υπεύθυνοι τους θεσμούς;  Η συμπεριφορά αυτή δε συνάδει με πολιτικούς υπαλλήλους που είναι διορισμένοι και αμείβονται πλουσιοπάροχα!
Δεν είμαι αντίθετος με τη λειτουργία «Οίκου Ευγηρίας», άλλωστε ως Δήμαρχος Ιθάκης έφερα στο νησί μου μεγάλη δωρεά ομογενούς μας από Αυστραλία γι’ αυτό το σκοπό.  Είμαι αντίθετος όμως να γίνει εκεί γιατί ο Δήμος διαθέτει σχεδόν έτοιμο ξενώνα για να φιλοξενήσει συμπατριώτες μας και μόνο το πείσμα οδηγεί στην άλλη λύση, χωρίς να λογαριαστεί το εξανέμισμα των χρημάτων της διαθήκης.
Αυτούς τους δύσκολους καιρούς δε μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που παραγνωρίζουν το κοινωνικό και οικονομικό όφελος του συνόλου.  Σας ζητώ να επανεξετάσετε την απόφαση του ΕΙΝ που δεν έχει εξηγηθεί καθόλου – είναι έωλη από πολλές πλευρές και μας βάζει σε μη «δημιουργικές» σκέψεις.  Προσέξτε μια λεπτομέρεια: η απόφαση του Δ.Σ. δεν κοινοποιείται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για να μη υπάρξει γρήγορη ενημέρωση, όλα έγιναν πονηρά και με αδιαφάνεια!
Σας ευχαριστώ,
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου