Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ «ΚΡΥΜΜΕΝΟ» ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ!!!


Ένα σχεδόν «κρυμμένο» αρχαιολογικό εύρημα από το 1903-5, από τις ανασκαφές που έκανε ο Vollagraff, στον Αϊ Θανάση – Σχολή Ομήρου και στο Σπήλαιο Λοΐζου, δίνει μια ακόμα απάντηση στις διάφορες αρχαιολογικές φούσκες που εκπορεύονται κατά διαστήματα από την Κεφαλονιά (ΠΟΡΟΣ - ΠΑΛΛΙΚΗ – ΠΟΡΟΣ) και που σε σύντομο χρονικό διάστημα σκάνε σαν σαπουνόφουσκες. Το εύρημα αυτό βρίσκεται τοποθετημένο μαζί με άλλα χωρίς καμία ιδιαίτερη μνεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης (ΒΑΘΥ) και κανένας Έφορος Αρχαιοτήτων (Κολώνας, Σωτηρίου, Βασιλάκης) δεν έχει ασχοληθεί με μ’ αυτό γιατί φαίνεται ότι χαλάει τα σχέδια τους.
Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα είναι για την Ιθάκη και τον άνισο αγώνα που δίνει κόντρα σε μεγάλα τουριστικά συμφέροντα ένας θησαυρός. Είναι ένα ορειχάλκινο προϊστορικό κεφάλι (μπούστο) του Οδυσσέα, με το γνωστό σκούφο και περιγράφεται  στην προθήκη του Μουσείου από την Βρετανίδα αρχαιολόγο αείμνηστη Silvia Benton η οποία το τοποθέτησε εκεί γύρω στο 1963-64. Έκτοτε σχεδόν εγκαταλελειμμένο και σχεδόν στην αφάνεια, δηλαδή δεν προβάλλεται.
Βρέθηκε στο χώρο της Βόρειας Ιθάκης όπου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ύστερα από 16 χρόνια έρευνας ανακοίνωσε την εύρεση του Οδυσσειακού Ανακτόρου. Η προϊστορική προτομή είναι καλλιτεχνημένη στα προϊστορικά χρόνια.
Ακόμη δύο πέλεκυς προϊστορικοί, ορειχάλκινοι βρέθηκαν στην ίδια περιοχή και εκτίθενται στο Μουσείο στην ίδια προθήκη. Τι άλλες μαρτυρίες χρειάζονται οι επαΐοντες. Έως τώρα μιλάγαμε το «ΕΥΧΕΙΝ ΟΔΥΣΣΕΙ», για τους ορειχάλκινους τρίποδες, - και τα δύο στο Μουσείο του Σταυρού. Για τα μοναδικά αρχαία νομίσματα με το κεφάλι του Οδυσσέα και της Αθηνάς (Μουσείο Βαθέος), για την «Προτομή» του Οδυσσέα και τους πέλεκυς ούτε κουβέντα.!!!
Γιατί αυτά είναι αρχαιολογικές αποδείξεις!!!!!
Και τι κάνουμε εμείς οι Θιακοί? Ρωτάει ο Δήμαρχος μας τον Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Βασιλάκη και μάλιστα εγγράφως εάν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στον Αι Θανάση το Παλάτι του Οδυσσέα. Αυτός ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ του απαντάει μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, γιατί ετοίμαζε την ανακοίνωση του στον Πόρο.
Και τι έκανε ο Δήμαρχος? Σταμάτησε τις εργασίες περίφραξης και πάγωσε το θέμα για δύο χρόνια!!
Μάλιστα παρουσιάστηκε στα Τζαννάτα του Πόρου και έδωσε τα συχαρίκια στο Βασιλάκη και τον Μεταξά.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΜΥΑΛΟ? Για να μην πω τίποτε άλλο.!!!
Και κάτι τελευταίο για τον κ. Βασιλάκη. Είχε άδεια του ΚΑΣ για τις ανασκαφές στον Πόρο και μάλιστα με πιστώσεις Ξένου Πανεπιστημίου και ίσως και Ξενοδοχειακών συμφερόντων?
Δεν περιμένω απάντηση.
ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Αναρτήθηκε στο http://www.ithacanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου