Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ... ΚΕΙΜΑΝ


Τι σχέση έχει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι συμβάσεις τους ΥΠΟΙΚ με τους φορολογικούς παραδείσους Τι μπορεί να συνεπάγεται η στενότερη συνεργασία της χώρας με μια σειρά από φορολογικούς παραδείσους, που έως πρόσφατα τουλάχιστον αποτελούσαν ασφαλές καταφύγιο για όλους όσοι ήθελαν να διακινήσουν χρήμα υπό καθεστώς ...αφάνειας; Ότι ο πόλεμος κατά του ξεπλύματος μόλις τώρα ξεκινάει.
Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι οι Νήσοι Κέιμαν ή οι Βερμούδες δεν θα ανοίξουν τα «βιβλία» τους στους επίδοξους ελεγκτές από την Ελλάδα για να κάνουν φύλλο - φτερό τις εκεί off shore ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται εκεί. Επιτρέπουν όμως έναν κατ αρχήν έλεγχο, που ενδεχομένως να ρίξει φως και να αποτελέσει αφορμή για τη συλλογή περισσότερων στοιχείων που θα οδηγούν εκεί που στοχεύεται.
Οι «φορολογικοί παράδεισοι» αναγκάζονται να το πράξουν, καθώς ο κλοιός της διεθνούς κοινότητας γύρω τους έχει σφίξει πολύ και ολοένα σφίγγει περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και η Ελβετία, που παλαιότερα ούτε θα το συζητούσε, τώρα αναγκάζεται να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές τρίτων χωρών, κάθε φορά που τίθεται θέμα κεφαλαίων - προϊόντων εγκληματικής ενέργειας, που «αποθηκεύονται» στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών της. Και κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί μερικές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής - και όχι μόνο - που έχουν συνταράξει την Ευρώπη.
Τώρα, λοιπόν, με την «συλλογή» χρημάτων για τη κάλυψη του χρέους, είναι η σειρά και των εξωτικών φορολογικών «παραδείσων» να αρχίσουν να ανοίγουν σιγά - σιγά τις πόρτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου