Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΠΡΙΝ 2200 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ


Ναυάγιο που η ηλικία του πιθανολογείται εδώ και 2.200 έως 2.500 χρόνια, δηλαδή κατά την αρχαιοελληνική ή ρωμαϊκή περίοδο, βρίσκεται στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και περιμένει την αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ενώ έχουν ενημερωθεί από τον Οκτώβριο του 2009, ακόμη δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια.
Η ιστορία έχει ως εξής: Τον Οκτώβριο του 2009, ο συνδημότης μας κ. Χρήστος Σίμος -και γνωστός λάτρης της θάλασσας- σε κάποια από τις πολλές περιπλανήσεις του ανακάλυψε την ύπαρξη ναυαγίου σε περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ναυάγιο από αρχαιοελληνικού ή ρωμαϊκού πλοίου, πράγμα που επιβεβαίωσαν και χρονολογήσεις με τη μέθοδο Άνθραξ (C) 12-14, κάποιων τμημάτων του ναυαγίου.
Ο κ. Σίμος νομοτύπως ενεργών στις 29/10/2009 παραδίδει τμήμα ξύλου με σφυρήλατα καρφιά στη ΛΓ’ ΕΠΚΑ. Ακολούθως και στις 4 Ιανουαρίου του 2010, ζητούνται στοιχεία για την τοποθεσία του ναυαγίου, ώστε να προβούν σε χρονολόγηση των ευρημάτων σε εξειδικευμένο εργαστήριο, πράγμα στο οποίο ο κ. Σίμος ανταποκρίθηκε άμεσα.
Στη συνέχεια η ΛΓ’ ΕΠΚΑ, αποστέλλει τα ευρήματα και τα στοιχεία στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στις 5 Φεβρουαρίου 2010, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των υπηρεσιών, υπάρχει σημείωση πως θα ενημερωθούν για τον χρόνο αυτοψίας στην περιοχή του ναυαγίου.
Από εκείνη τη στιγμή και αφού πέρασε περίπου ενάμισι χρόνος, σε ουδεμία ενέργεια προέβησαν οι υπηρεσίες.
Ας σημειωθεί πως το μήκος του ναυαγίου είναι περίπου 30 μέτρα και το περίγραμμα του σκάφους ευδιάκριτο. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι για πιο λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ψηλάφηση και δικαίωση της ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου